Inne wydarzenia:

Esto˝ska Akademia Sztuk Piŕknych
Lokalizacja: Tallin
Pracownia Architektury G│owacki – Tomasz G│owacki
ulica J.I. Kraszewskiego 12/9, 50-229 Wroc│aw, Polska

Zespˇ│ autorski:
dr in┐. arch. Tomasz G│owacki
mgr in┐. arch. Agata Kaczmarek
student Micha│ Mrzewa
mgr in┐. arch. Pawe│ SteŠ

Wspˇ│praca:
architektura:
mgr in┐. arch. Agnieszka Kudzia
mgr in┐. arch. Pawe│ Wrˇblewski
student Sylwester Duda

model:
student úukasz Jagoda
student Mateusz Sum
student Justyna Kleszcz
student Micha│ Marczak

wizualizacje: mgr in┐. arch. Aleksander Ho˝ca

konsultacje:
mgr in┐. Antonina Paw│owa
mgr in┐. Krzysztof Wasylkowski

http://www.paglowacki.pl
Idea
building as an emitter of the fought
fuilding as the Tallinn's new icon
inner court as an public square
building tectonics as an urban cliff
function forms the structure
accessibility
transparency and translucency of the building
functionality and flexibility
Building as an emitter of fought

Academy of Fine Arts has always been a reactor for experiments and new ideas. Contact between innovation and experience, constant idea development process are benefit not only for the Academy but are affecting city, country and continent.
At this point EKA is an emitter of fought and idea. This is not only an academy that creates and teaches but also empowers interaction between art and general public. Proposed academy is open space for urban activity, attractive place for the city and citizens. Synergy of urban public functions with art in the its very source helps to spread the ideas widely to the world.
New building reflects the way art perform in the modern world. It is going live and closer to the audience. So the building tends to be open, accessible. It is also a breath of novelty and provides a charge of energy that draws peoples attention. Simplicity of form helps it to resist time lapse and fashions. Volatile and neutral look let the art to play the main role.
Building as an icon
EKA building as the new icon for Tallinn – black cubicle levitating over the new EKA building is drawing attention in the urban space. Seen from different places, from the distance and close views is in opposition to the vertical shapes of the high rises surrounding the plot. The building as the artistic manifest identifies the place with the academy, the academy with the place and therefore the Tallinn with EKA.
Proposed building meets the needs.

Continuity and innovativity – Proposed building provides functional and flexible base for activities always attached to the academy

Space as place – Proposed space is meant to be the best place for artistic action. Well illuminated, easily convertible, ambient but with identity that converts spaces into places and draws attention

Space as event – Inner court is a public square. It is meant to be place of constant action, definition and redefinition. Any type of event can take place on it. Public exhibitions, lectures, concerts. It can be object of artistic action itself or only a container for an event.

Space as emotionality – Use of frosted glass develops curiosity which draws people to it. Open Access to the ground floors invites to get into interaction with its amenities, wherever as an observator or participant.

Space as continuum – Proposed building is an natural follow-up of surrounding space and academy itself. It extends the use of the place as an art plant and seamlessly connects it to the city.

Space as future – Proposed building gives voice to modern timeless architecture. It is neutral, open and easily covertible and therefore weets the needs of the users. It is an object of great space potential which will define the future.
Urban context
Near surroundings of the plot are chaotic set of volumes: mixture of building blocks of flats and new high rise offices and commercial buildings. Proposal is an attempt to define this part of the city. The new, dynamic structure is fulling the corner of the block and punctuate the urban nature of the location.
Shape proposed in the given restriction plan proposed the square in front of the building. This square is located inside the volume of EKA to provide public access for some of the parts of the academy. These spaces are accessible for general public to interact with the academy – take part in the artistic event, see an exhibition, listen to the lecture, shop for academy's products or eat. Proposed volume corresponds to the surroundings the black cubicle standing as an opposing dominant.
Function forms the structure
Volumes of the future building were put into glass boxes according to desired blocks of the functions. These glass cubes were then arranged at the plot to form the spatial structure of the new building.
Size of the glass blocks which define the outer skin of the building are corresponding to the neighbour buildings together creating one dynamic composition on the northern and western fašade of Laikmaa and Gonsiori streets. Playing with the building fašade by pushing or drawing glass blocks enabled better daylight usage for the interiors and created look of sea cliff for the exterior of the building.
Arrangement of these cubicles is a subtle game between closed and opened spaces, voids and volumes. Relatively large solid of proposed building broken into smaller, translucent pieces with voids between them is lightens it and makes volatile.
Solid made of separate cubicles is an picture of internal divisions and connections between academy units. Every cubicle is a separate unit of the inside one of four EKA faculties. Proposal is separating them on one hand and building the larger structure out of them on the other in which all of these elements cooperate and complement. This mirrors the situation in which separate faculties work independently but the cooperation between them produces new values. Integrated structure of the building enables artists to cooperate and exchange their artistic ideas.
Proposed building is six storeys high. cubicle on top of the building is an spatial dominant signalling the presence of the EKA in this place. The deep black cubicle suspended over bright luminous solid is an intriguing icon of the academy and the distinctive object.
Structure of the building enables the erection of the building in two stages. First stage can exist separately equipped with its own staircase elevators, sanitary rooms and ventilation shafts. Along with second stage they form a integrated building of seamless structure.
Game of voids and volumes, pushes and draws on the fašade lightens the monumental fašade and provides interesting spaces of internal halls and corridors. Interiors of the cubicles is functional and flexible space which can be arranged to create large workshops or small rooms for personal use. Mobile partition walls system let users to arrange their own space. Translucency of all cubicle walls gives good ilumination by indirect light penetrating whole building.
All floors has access to lifts, staircases sanitary and utility rooms and its properly ventilated.
Accessibility
EKA plot is located at the junction of present and planned main pedestrian routes. Intention of the proposal is to form a new public square for the city inside the building block– inner court. This space is meant to serve the local community and tourists visiting Tallinn. The court is accessible through the five gates/passages from west, north and south side of the building.
Functional structure
Underground storey -2 holds the underground car park. Underground storeys 0 and -1 are forming a group of spaces opened for general public. Storeys 1 and 2 as well as 3 and 4 hold the main rooms for EKA faculties with work rooms and studios. Floors 5 and 6 store rooms to be used by all faculties: there are administrative and general rooms on 5 and workshops on level 6. Two sories inside the black cubicle on top of the building stories lecture rooms.
Floor -2 – Underground Car park for 86 cars. Access provided through the ramp from Tartu mnt. Central ventilation room in the middle section. Several technical and store rooms.
Floors -1 and 0 – Stores mainly open and accessible functions. Around the inner court - a public square - accessible functions are being arranged. The square itself is an multifunction space for exhibitions, leisure and gathering. Transparent walls on these floor enable to interact with surrounding functions. Cubicles on these floors contain auditoriums, library, large hall and the black cubicle. Sets of these functions are equipped with separate circulation shafts that enables them to work independently. Rising the roof of the level -1 above the ground level gave opportunity to illuminate it with daylight. The difference between levels is solved by the ramps in the access corridors. There is also access available from the subway under the Gonsiori and Laikmaa streets. The wardrobe and sanitary rooms for all open functions are situated on the level -1. Access to the level 0 is possible through the separate stairs and elevator dislocated from the intersection and mounted in the building. The main hall of the building is connected with the development department, canteen and gallery. The gallery itself could be blacked out if necessary as well as expanded on the court or main hall.
Floors 1 and 2, 3 and 4 – Two main circulation shafts provide access to the higher levels not accessible for the general public. The only exceptions that the staircase leads the access from the main hall to the open academy. Other spaces are closed for public. Cubicles on the eastern wing hold the workspaces for the faculty of Fine Arts. Western wing stores the Faculty of Design, the Faculty of Architecture and the Faculty of Art Culture. Easily convertible spaces both in area and height give users freedom to arrange space.

Floors 5 and 6 – Fully usable workshop area is being arranged on these floors due to the dislocation of some open functions to level -1. This is a heart of the academy. Setting them on the highest floor gives them best ventilation and optimal daylight illumination. Administration and general rooms divided to serve each faculty were located on the 5th floor. The rector offices were situated close to the staircase and elevator connected with the main hall of the academy.

Roof – additional work, leisure or exhibition space. By lowering the corridor roof slabs of the last floor off the main volume added new attractive space on the roof. This outer court is a part of closed academy and space for artistic actions, exhibitions or open-air workshops.
Black Cubicle – Icon
Black cubicle on top of the academy building is an identification mark for the whole academy building. Lecture rooms and common computer labs where situated in that part as well as additional cafeteria and exhibition space.

Transparency and translucency of the building
As nearly all rooms of the academy need access to daylight, proposed building is as translucent as it can be. Double fašade consists an outer layer made of frosted glass which softens the direct light and protects from noises of the high street. Inner layer is triple glazed to protect from heat loss. Daylight in all rooms is diffused by the layers of the fašade. All inner partitions are also made of glass to provide light for the corridors and other parts of the building.

Double skin fašade and ventilation
Double skin is well known solution for high building which have got to have access to the fresh air and sunlight. It's concept is based on having two layers of the glass in which natural chimney effect is produced. Air between the layers of the fašade rises naturally and ventilates individual rooms on all the floors. The cushion of the hot air inside the fašade protects the heat loss. Double fašade also protects interiors from the noises by giving extra layer to the wall.
Natural ventilation is augmented by the mechanical ventilation system with energy recuperation to provide low cost long period operation. The air is sucked into the system over the roof of main building. It warms up while transferred into the basement where it is warmed by the recuperation system. Then it is transferred into the academy rooms. After that it is again sucked into the ducts and send to the basement where it gives its heat. The process is completed by ejecting used air over the black cubicle on top of the building. In the summer time same machinery can use the coolness of the concrete structure to distribute heat and lower inside temperature without expensive climate control equipment.
Structure
EKA new building is to be erected in concrete slab and pillar construction system strengthen by the staircases and elevators shafts. Floor slabs made of TT pre stressed, pre cast slabs are 35 centimetres thick and supported by the deltabeam type steel, hidden binding joists. Slabs over large auditorium and blackbox are supported by the 1.15 meter high concrete joists. On the circumference of the building sheet piling and concrete supported walls were proposed.
Main structure is filled with boxes made of glass as the outer double skin and inner partition walls. Double skin's outer layer is strengthened and hanged on the glass ribs bolted to the main structure of the building. Outer layer is glued to the ribs and separate glass panels are sealed together witch silicone. Inner wal is mounted directly to the main structure of the building and is made of triple glazed sheets in the aluminium profiles.
The black cubicle seen over the main glass building is separate steel structure set on the top of the eastern shaft. The outer skin of the cubicle is made of black perforated cellular concrete slabs as the porous structure of pumice stone. The slabs are hanged on the steel structure on the outside. Behind it a aluminium glass fašade is protecting interior. The black perforated skin is protecting interior from overheating but letting the light through. Concrete flooring is meant to be the main material for the floors as well as raw concrete ceilings studs and shafts. All infractructure should be hidden inside shafts, floors and cealings and unified connection posts (water, power, gass, compressed air) should be located.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl