Inne wydarzenia:

Parki Barcelony - Radosław Stach & Marta Chwalińska
Lokalizacja: Barcelona / Hiszpania
Avinguda Diagonal. Fot. Radek Stach


Avinguda Diagonal jest najdłuższą wraz z Grand Vią aleją przecinającą Barcelonę. Jej północno-wschodnią część stanowi dynamicznie rewitalizowana w ostatnich latach dawna dzielnica przemysłowa - Poble Nou. Nowoczesne zaplecze technologiczne, które tutaj powstaje, określane również mianem 22@ otrzymuje nowy wizerunek także za sprawą nowoczesnych biurowców firmowanych przez nazwiska takich architektów jak Dominique Perrault, David Chipperfield, Herzog&DeMeuron oraz przestrzeni publicznych pracowni FOA czy Jean Nouvel, który był już znany wcześniej w Katalonii za sprawą biurowca Torre Agbar ,o nieco kontrowersyjnej formie.
Biuro architektoniczne Jeana Nouvela było również odpowiedzialne za projekt parku Poblenou, znajdującego się nieopodal ich wcześniejszej realizacji.

Ulice przecinające park. Fot. Radek Stach

Parc del Centre del Poblenou
Realizacje: 2006-2008
Powierzchnia: 55 000m2


Projektując park o powierzchni 5,5 hektara architekt musiał wziąć pod uwagę, że w sąsiedztwie znajduje się jedna z głównych arterii komunikacyjnych w Barcelonie, a także dwie przecinające go mniejsze ulice.

Parc del Poblenou. Fot. Radek Stach


Zaprezentowany 3 maja 2006 r. projekt jednego z największych parków publicznych w Barcelonie formuje trzy odrębne strefy, które razem tworzą formę trójkąta.
Przecinające park dwie ulice oddzielone są porośniętym roślinnością czerwonym murem zapewniającym wizualną i akustyczną izolację od otoczenia. Łącznik stanowią „kwieciste tunele” pnące się nad ulicami i zespalające poszczególne części parku.
Ukończony w kwietniu 2008 roku park jest rozwiązaniem oryginalnym, w którym każda z trzech osobnych stref, otrzymała swój indywidualny charakter.
Dzięki czemu park uzyskał możliwość dostosowania się do indywidualnych oczekiwań związanych z zabawą, rekreacją czy... ciszą.

Siedziska oraz lampa. Fot. Radek Stach


Każdy detal zaprojektowany został przy współpracy z pracownią architektoniczną, dlatego pomimo różnorodności form i konstrukcji (np. studnia do nieba, wyspa czy wcześniej wspomniany tunel kwiatów), wszystkie one tworzą zespoloną całość.
Zewnętrzny solidny charakter parku, dekorowany przez pnący bluszcz oraz kuliste, szklane okna w murze stanowią kontrast dla wewnętrznej lekkiej i przejrzystej przestrzeni.

Studnia do nieba. Fot. Radek Stach


To miejsce stale tętni życiem i jest doceniane nie tylko przez lokalną społeczność (do dyspozycji mieszkańców jest 32m. średnicy plac do „Serdany”, czyli tradycyjnego katalońskiego tańca, który często można spotkać na ulicach stolicy Katalonii), ale także przez turystów.

Plac do tańca Serdana. Fot. Radek Stach

Parc del Forum wraz z nabrzeżem. Fot. Radek Stach



El parc del Forum
Realizacja: 2002-2004
Powierzchnia: 50 000m2


Odmienną formą oraz założeniem projektowym charakteryzuje się „Parc del Forum”, który jako część większego założenia urbanistycznego, powstał przy okazji organizacji miedzynarodowego forum kultury w 2004 roku.

Nabrzeże. Fot. Radek Stach



Zadaniem pracowni FOA było wyrównanie 12m. różnicy poziomów, co pozwoliło uzyskać przestrzeń publiczną wraz z dwoma audytoriami oraz kąpielisko z dostępem do morza.
Główną ideą było wytworzenie sztucznego krajobrazu poprzez naśladowanie topografii wydm piaskowych.
W rzeczywistości cały projekt został oparty o zasady projektowania parametrycznego, w którym brano pod uwagę stworzenie optymalnej przestrzeni audytorium, jednocześnie chroniąc je przed wiatrem wiejącym od strony morza, a także zapewnienie dostępu osobom niepełnosprawnym.
Materiałem kopiującym wcześniej usypane „wydmy” była multiplikacja jednego elementu, jakim była betonowa kostka.

Wewnetrzny dziedziniec Fot. Radek Stach



Pomimo kompleksyjności założenia, jakim była próba zatarcia granic pomiędzy tym, co racjonalne, a tym, co organiczne, rezultatem jest przestrzeń zatracona w olbrzymiej skali samego parku jak i otaczającego ją placu Forum.
Dodatkowo zabieg wykorzystania jedynie różnego rodzaju traw spowodował, że miejsce to jest „blade” i pozbawione intensywności barw a brak kontaktu wizualnego z morzem, który jest wynikiem ochrony przed wiatrem tworzy poczucie przestrzeni zamkniętej i martwej, która ożywa jedynie podczas publicznych widowisk.

Audytorium. Fot. Radek Stach
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl