Inne wydarzenia:

Benetton designing in Teheran
Projekt: arch. Athena Kotsaba / arch. Tomasz Sachanowicz
Lokalizacja: Teheran
Benetton designing in Teheran

arch. Athena Kotsaba
arch. Tomasz Sachanowicz
http://www.sashman.republika.pl


Włoska firma Benetton zorganizowała międzynarodowy konkurs architektoniczny "Designing in Teheran" na dwa budynki – wizytówki firmy w Teheranie. Zaproponowano dwie lokalizacje A i B. Prezentowany projekt dotyczy działki A znajdującej się przy jednej z głównych arterii miasta – będącej jednocześnie najdłuższą ulicą Bliskiego Wschodu – Vali Asr – biegnącą z centrum Teheranu na północ przez 80 km.

Teheran to miasto z sięgającą starożytności historią oraz bogatą mitologią. Początkowo usytuowane na płaskowyżu "opada" w dół wraz z postępującym rozwojem przestrzennym w największą metropolię Iranu (11 mln mieszkańców). Główne budynki / zabytki miasta to meczety i zoroastriańskie świątynie ognia.

W ukształtowaniu pomysłu na budynek pomogło wczytanie się w warunki konkursu / odwołanie do specyfiki działalności klienta oraz uwzględnienie perskiej mitologii, sztuki, architektury oraz klimatu i topografii miasta.

Latający dywan – to baśniowy obiekt pojawiający się w literaturze Bliskiego Wschodu od czasów biblijnych. Jego magiczne moce ekspresowo przenoszą znajdujące się na nim osoby w miejsce przeznaczenia. Dywany (także te zwyczajne) są głęboko zakorzenione w kulturze Persji / Iranu (samo słowo "dywan" pochodzi z języka perskiego).

Latający dywan został uczyniony najbliższą metaforą podłogi dzielącej dwa poziomy sklepów. Uproszczony węzeł dywanu perskiego stał się głównym elementem "tkanej" fasady budynku.

Funkcja :
Warunki konkursu zdeterminowały dystrybucję przestrzenną funkcji. Zaczynając od dołu budynek składa się z 4 kondygnacji podziemnych mieszczących parking oraz magazyn dla sklepów (połowa kondygnacji -1). Parter i pierwsze piętro zajmują trzy dwukondygnacyjne sklepy. Nad sklepami znajduje się pięć kondygnacji biurowych oraz jedna kondygnacja przeznaczona na apartamenty.
Dostęp oraz komunikacja wewnątrz budynku :
Wjazd / wyjazd parkingu podziemnego ulokowano od północnej, mniej ruchliwej strony budynku. Parking obsługiwany jest przez windy transportujące pojazdy w górę i w dół.

Trzy dwukondygnacyjne sklepy dostępne są z trzech stron budynku : południowej (od ulicy Vali Asr), zachodniej i północnej. Dwie kondygnacje sklepów połączone są schodami, schodami ruchomymi i windami.

Biura mają swoje oddzielne wejście / lobby i recepcję od południa (od ulicy Vali Asr). Pieć poziomów biur łączy dedykowana im klatka schodowa i winda.
Mieszkania dostępne są od cichej północnej strony budynku. Kondygnacja mieszkalna ma swoją oddzielną klatkę schodową i windę. Klatka schodowa mieszkań może być używana jako droga ewakuacyjna dla kondygnacji biurowych.

Przestrzeń Handlu / Sklepy :

Koncept latającego dywanu wyartykułowany w przestrzeni handlu pozwolił na wytworzenie przestrzeni amfiteatralnych / odwróconych przestrzeni amfiteatralnych - budujących ciekawą i nieoczekiwaną scenografię sprzedaży. Pofałdowana podłoga kreuje przestrzeń o dużej ilości zastosowań – scena / widownia, schody wiodące w górę i w dół, przestrzeń ekspozycji towaru (ubrań), mniejsze wydzielone przestrzenie, wreszcie miejsca do siedzenia / odpoczynku. Odwiedzający sklep będą mieli okazję eksplorować (poruszać się po płaskiej podłodze ale też chodzić w górę i w dół mini-amfiteatrów) dynamiczną, zabawną przestrzeń wzbogaconą wyeksponowanym towarem. Wnętrze sklepu zdefiniowane przez ideę latającego dywanu jest pełne nowych jakości i przenosi klienta w inny wymiar doświadczania zakupów czyniąc je, przy okazji, przygodą odkrywania przestrzeni. Pofalowana pozioma przegroda pomiędzy dwiema kondygnacjami sklepów to nie tylko podłoga ale też sufit nad parterem. Sufit, niczym wielka płachta, przypomina tymczasowe nakrycia rozpostarte ponad straganami perskiego bazaru. Ekspozycja towaru w sklepach (nieformalna – wręcz chaotyczna) zaaranżowana jest właśnie na podobieństwo tradycyjnych bliskowschodnich bazarowych straganów.

Biura :

Pięć poziomów biurowych zlokalizowanych ponad sklepami rozplanowano wokół wewnętrznego dziedzińca / atrium – z przestrzenią rekreacji i zasadzonymi w donicach drzewami. Przestrzeń ta – wolna od hałasu i kurzu miasta – jest do dyspozycji pracowników biurowych w ich czasie wolnym.
Wszystkie poziomy biur mają wizualny kontakt z zielenią i otwartą przestrzenią dziedzińca. Kondygnacje biurowe powyżej piętra 03 połączone są mostami biegnącymi przez atrium. Na poziomie 05 pomiędzy biurami znajdują się dodatkowe otwarte przestrzenie – tarasy - wypełnione zielenią. Poziomy 06 (biura) i 07 (mieszkania) mają wizualny kontakt zarówno z atrium jaki i z tarasami. Te dodatkowe, ‘puste’, przestrzenie w budynku wzbogacają jakość przestrzeni biurowej – czyniąc ją jasną (płytki plan) i przyjazną użytkownikowi (widok naturalnej zieleni).

Więcej roślinności znajduje się na płaskim dachu budynku – tworząc tam przyjazną, wspólną, relaksacyjną przestrzeń dla mieszkańców ostatniej kondygnacji.
Fasada :

Fasada budynku (od poziomu 02 w górę – poniżej mamy szklaną fasadę sklepów) bazuje na idei opakowania struktury materiałem. Elementy ‘tkaniny’ użytej do owinięcia budynku zostały zainspirowane węzłem dywanu perskiego. Pokrycie całego niemal budynku drobnymi elementami – wzorem, w opozycji do płaskiej, pustej powierzchni – rzadko spotykanej w perskiej sztuce i architekturze wpisuje się w powszechnie występujący tam motyw horror vacui. Dodatkowa funkcja "tkaniny" owijającej budynek to zapewnienie cienia i ochrony przed przegrzewaniem dla biur i mieszkań przez nią osłoniętych.

Materiały zaproponowane dla ‘węzłów’ to proszkowo malowane (matowe) aluminiowe cienkie elementy rurowe nanizane na aluminiowe pionowe rury. Cały system jest lekki i elastyczny.

Pomysł prostej bryły budynku owiniętej w gruby, tkany, kolorowy materiał (niczym sweter) nadaje mu zabawny charakter i daje możliwość użycia kolorów firmy Benetton. Idea fasady – materiału odwołuje się też do profilu firmy Benetton (ubrania tworzone z materiałów / tkanin).


Powierzchnia całkowita : 15 344 m2
Liczba miejsc parkingowych : 136 + 6 dla niepełnosprawnych
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl