Inne wydarzenia:

Projekt dyplomowy "Hotel na pirsie Wellness & SPA - Gdynia"
Projekt: Krzysztof Baranowski
Lokalizacja: Gdynia

Politechnika Gdańska Wydział Architektury Katedra Mieszkaniowa

Autor: inż. arch. Krzysztof Baranowski

Promotor: dr inż. arch. Andrzej Rożeński

Recenzent: dr inż. Arch. Waldemar Leszkiewicz


Projektowany teren pod zabudowę Hotelu Wellness&SPA znajduje się w centrum miasta Gdynia na końcu pirsu. Ten poprzemysłowy obszar był użytkowany przez Gdyńska spółkę „Dalmor” SA. Sytuacja zmieniła się w 2010 roku kiedy to ministerstwo skarbu ogłosiło prywatyzację. Największym atutem spółki jest prawie 20 ha terenów blisko centrum miasta, naprzeciwko Skweru Kościuszki. Według Planu Miejscowego ma tam powstać nowoczesna dzielnica Gdyni.

W 2011 roku został ogłoszony konkurs na koncepcję urbanityczno-architektoniczna dla terenu „ DALMOR” SA. Wszystkie prace konkursowe podporządkowane były do Miejscowego Planu Zagospodarowania Przestrzennego. Sam MPZP jest w tym miejscu dyskusyjny. Nie wykorzystuje dużego potencjału jaki ma ten obszar, który mógłby się stać się wizytówką Gdyni, jako miasta nowoczesnego, stale rozwijającego się któremu nie są obce najnowsze trendy w architekturze.

Położenie projektowanej działki na Gdyńskim pirsie jest unikalne nie tylko w skali Polski ale także Europy. Jest ulokowana na samym skraju co stanowi o jej atrakcyjności. Ma ona ogromny potencjał. Ludzie potrzebują pracować, żyć oraz co ważne wypoczywać w miejscach gdzie mają bliski kontakt z wodą. Idealną funkcją dla tej działki jest luksusowy hotel, który udźwignąłby rangę tego miejsca.

Obszar projektowy jest świętnie skomunikowany. Leży w samym sercu Gdyni. Blisko położony jest Dworzec Główny - Gdynia. Ponadto do dyspozycji są trolejbusy oraz liczne taksówki. W sezonie letnim z położonego obok pirsu tj. Skweru Kościuszki odpływają tzw. tramwaje wodne do Jastarni oraz Helu.

OPIS KONCEPCJI URBANISTYCZNEJ

Projektowany Hotel Wellnes & SPA na działce 21 ZP/UK,UT usytuowany jest osiowo. Stanowi on dominantę, która ma stać się nowym symbolem Gdyni. Pozostałe zabudowy na pirsie zostały usytuowane tak aby gro obiektów miało bezpośredni widok na zatokę. Wzdłuż pirsu zostały poprowadzone ciągi piesze. Szpalery drzew , które podkreśla ich kierunek prowadza do hotelu a zarazem podkreśla jego rangę. Stanowi to dopełnienie koncepcji. Komunikacja jezdna poprowadzona jest wzdłuż pirsu. Funkcje mieszkalne i usługowe, które ulokowane są od południowego i północnego basenu pozwalają na udostepnienie tej części miasta mieszkańcom i turystom. Poprzemysłowy teren blisko centrum staję się atrakcyjny.

KONSTRUKCJA I UŻYTE MATERIAŁY

Projektowany Hotel to 21 kondygnacyjny obiekt usadowiony bezpośrednio na pirsie i posadowiony na palach z uwagi na małą nośność gruntu. Wysokość budynku wynosi równo 100m. Z uwagi na wysoki poziom wód gruntowych zaprojektowano dwukondygnacyjny garaż naziemny wychodzący swoimi gabarytami poza obrys budynku. Sam budynek został zdylatowany od garażu.

Ściany nośne zaprojektowano o grubości 40 cm jako monolityczne żelbetowe. Ściany działowe o grubości 12cm murowane z bloczków SILKA. Sztywność całej konstrukcji nadaje żelbetowy trzon budynku. Stropy zaprojektowano jako monolityczne żelbetowe, które opierają się po części na ścianach nośnych i podciągach, a te z kolei oparte są na siatce słupów żelbetowych.. Ściany zewnętrzne ( profile aluminiowe )wykonane są w technologii słupowo ryglowej, zbudowane z belek pełniących funkcję usztywniającą.

Kopuła hotelu to konstrukcja stalowa przestrzenna obudowana szkłem specjalnie wyprofilowanym. Stalową sieć konstrukcyjną tworzą profile o zamkniętym przekroju prostokątnym, które spotykają się w elementach węzłowych wyciętych z jednego kawałka stali. Cały obiekt stanowi zwartą bryłę.

Elewacje budynku są wykonane z lekkich i nowoczesnych materiałów. Ściany osłonowe garażowa wykonane jako ażurowe pomagają w prawidłowym przepływie powietrza. Elewacja ścian nośnych zaprojektowano z okładzin płytowych typu CEMBRIT. W budynku przewidziano wentylacje mechaniczną.

FUNKCJE

Hotel Welnes & SPA podzielony jest na 3 strefy tj. hotelowa, wellnes & spa i biznesowa. Budynek posiada niezależny garaż na 182 stanowiska oraz stanowiska naziemne. Strefa hotelowa obejmuje: recepcje, pom. dla ochrony, lobby, restauracje wraz z zapleczem , pom. na pościel brudna/czysta, pralnie oraz 228 pokoi z łazienkami, z czego 76 to pokoje z balkonami. Kolejna to strefa Wellnes & SPA tj, basen kryty z 3 jaccuzi , szatniami, saunami sucha i mokrą, gabinetami masażu. oraz klubem fitness. Ostatnia to strefa biznesowa, na potrzeby której zaprojektowano 2 sale multimedialne, aule oraz 2 sale bankietowe. Ponadto na 2 dla gości hotelowych udostępniono tzw. zielony dach na których znajduje się hotelowy park. Na poziomie restauracji przewidziano taras z pięknym widokiem na zatokę Gdańską oraz półwysep Helski.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl