Inne wydarzenia:

Pawilon modułowy Operalab - II nagroda w konkursie "Projektowanie tożsamości/tożsamość projektowania"
Projekt: Rafał Oleksik, Krzysiek Stępień

Pawilon modułowy Operalab - ( II nagroda w konkursie "Projektowanie tożsamości/tożsamość projektowania" organizowanym przez Teatr Wielki - Operę Narodową w Warszawie)


Zespół projektowy:

Rafał Oleksik
Krzysiek Stępień

wizualizacje:
Agnieszka Wyrwas (be3design)


http://www.be3design.com/


Opis projektu:

Idea i kontekst

Kurtyna - element nierozłącznie związany z teatrem, jej otwarcie i zamknięcie symbolizuje ruch i zmiany w przedstawieniu teatralnym: jego początek, zmieniające się akty i scenografie oraz koniec. Jej ruch wywołuje w widzu emocje. To podczas otwierania się kurtyny wyłaniają się pierwsze obrazy i dźwięki związane z wystawianą sztuką. W projektowanej koncepcji pawilonu istotne było wywołanie w widzu takich emocji które zachęciły by go do wejścia do wnętrza obiektu pozwalając jednocześnie na to aby to on sam stał się elementem „widowiska” tj. wystawy, projekcji, koncertu czy też dyskusji. Pawilon jest jedynie zewnętrzną półprzezroczystą powłoką, która poprzez swoją transparentność informuje nas o tym że „coś” się dzieje w jego wnętrzu natomiast dla osób przebywających w środku jest tylko tłem dla odbywających się w nim wydarzeń. Głównym elementem tworzącym wnętrze jest światło. Tak jak w teatrze w którym występuje ruch tak w projektowanym obiekcie ażurowa ściana sprawia że w ciągu dnia mamy we wnętrzu ciągłą grę światła i cienia. Pawilon w każdej minucie wraz z drogą słońca zmienia się. Mobilność została tutaj potraktowana nie tylko dosłownie poprzez zmiany w aranżacji ale i metaforycznie jako ciągły ruch jego nienamacalnej przestrzeni.

Założenia funkcjonalne
Pawilon został zaprojektowany tak aby umożliwić swobodny rodzaj różnych aktywności. Jest to otwarta przestrzeń ograniczona ażurową elewacją stanowiącą jednocześnie konstrukcję podpierającą zadaszenie. Dodatkowo w obiekcie przewidziano magazyn na meble wystawowe oraz pomieszczenie na garderobę z lekkich ścian panelowych. Wszystkie pomieszczenia dostępne są od wewnątrz. Dodatkowo w ścianie zewnętrznej przewidziano miejsce na kiosk multimedialny w postaci dotykowego panelu dostępnego od zewnątrz. Założeniem projektu jest mobilność obiektu, łatwość montażu i demontażu oraz możliwość wykorzystywania tylko niektórych elementów pawilonu. Zostało to uzyskane poprzez zastosowanie 24 modułów [18 zewnętrznych + 6 wewnętrznych] mogących się łączyć i rozdzielać. Ze względów bezpieczeństwa pomieszczenia techniczne i garderoby są zamykane. Istnieje możliwość zamknięcia części ekspozycyjnej w nocy a także zainstalowanie systemów alarmowych oraz monitoringu.

Konstrukcja i materiały
Każdy moduł składa się z podłogi na ruszcie stalowym, lekkiego zadaszenia z dwóch warstw płaskiej blachy aluminiowej połączonych pomiędzy blachą trapezową oraz aluminiowych słupków o okrągłym przekroju fi50 podtrzymujących konstrukcję dachu jednocześnie stanowiąc fasadę pawilonu. W zależności od tego czy moduł jest zewnętrzny czy wewnętrzny występuje różna ilość słupków. Niektóre słupki zostały również przewidziane jako rury odprowadzające wodę z dachu. Ścianki pomieszczenia garderoby przewiduje się jako panelowe, aluminiowe elementy o szerokości 112,5cm.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl