Inne wydarzenia:

Dom pod Londynem
Projekt: Maciej Grelewicz
Dom pod Londynem

Program: dom jednorodzinny

Status: konkurs, 1. miejsce (jeden z 3 zwycięzców spośród 662 nadesłanych prac)
Zespół: Maciej Grelewicz (autor), Anna Orłowska (współpraca)

http://www.maciejgrelewicz.com/

Powierzchnia zabudowy: 497 m2
Powierzchnia całkowita: 1070 m2
Całkowita powierzchnia użytkowa: 899 m2
Uzasadnienie jury:
'Klasyczna i dobrze wyważona reprezentacja architektonicznego piękna'
W opinii jury projekt jest platonicznym i archetypicznie pięknym domem, o wyraźnie zaznaczonej obecności w krajobrazie. Stanowi on proste rozwiązanie zróżnicowanych oczekiwań poszczególnych członków rodziny, odnosząc się do ich konkretnych upodobań i potrzeb.
Wymagania konkursowe:
Organizatorzy konkursu, blisko współpracując z potencjalnymi właścicielami, szukali najlepszych funkcjonalnie i estetycznie projektów rezydencji (800-1000 m2) dla 7-osobowej rodziny. Projekt będzie zlokalizowany na 91-hektarowej działce położonej w obrębie pasa zieleni wokół Londynu.
Opis projektu
Piękno tkwi w prostocie i umiarze.

Projekt jest próbą reinterpretacji klasycznego tematu podmiejskiej rezydencji i dostosowania tej typologii do współczesnych wymagań estetycznych i funkcjonalnych. Ambicją było stworzenie domu, który zachowując komfort i piękno tradycyjnych rezydencji, będzie jednocześnie pozbawiony zbędnych ozdób i estetycznego przepychu tych obiektów. Domu, który nie będzie podążał za zmieniającą się modą, tylko stanowić będzie wyraźny i trwały znak w otaczającym krajobrazie.

Obiekt ma formę prostej, białej, kamiennej bryły, przedziurawionej wielkimi otworami okiennymi. Zdecydowana, wyraźna obecność w przestrzeni, podkreśla ambicje stworzenia obiektu, który na trwałe wpiszę się w otoczenie. To dążenie jest również widoczne w doborze materiałów - wszystkie fasady pokryte są dużymi płytami z białego marmuru. Prywatne części budynku (np. basen) oddzielone są od otoczenia cienką warstwą tego materiału - marmur w takiej postaci jest częściowo przezroczysty - umożliwia przenikanie promieni słonecznych, zapewniając jednocześnie intymność.
Dom ma prosty i czytelny układ funkcjonalny - cała strefa dzienna (salon, kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy, basen, kino domowe) umieszczona jest na parterze, podczas gdy sypialne ulokowane są na piętrze. Dwupiętrowa bryła z pomieszczeniami mieszkalnymi spoczywa na zagłębionym w ziemi, betonowym cokole zawierającym pomieszczenia pomocnicze - garaż, pomieszczenie gospodarcze i "męską jaskinię".

Przestronny salon otwiera się na otaczającą przyrodę - prawie 20 metrowa przeszkolona fasada z przesuwnych paneli okiennych zapewnia spektakularny widok na okolicę. Pomieszczenia strefy dziennej (kuchnia, jadalnia, pokoje do pracy) posiadają bezpośrednie wyjścia na ogród, a sypialnie zapewniają wizualny kontakt z zielenią za pomocą szerokich okien, sięgających od podłogi do sufitu. Dom jest zwieńczony wielkim tarasem widokowym, dostępnym min. bezpośrednio z sypialni rodziców.
Sercem obiektu jest wypełnione zielenią patio - strefa dostępna jedynie z salonu budynku. Położenie tej przestrzeni wewnątrz domu czyni z niej znakomite miejsce do wyciszenia, odizolowania się od środowiska zewnętrznego. Ściany dziedzińca są całkowicie przeszklone, co zapewnia wizualny kontakt z patio z wielu miejsc domu - salonu, basenu oraz wszystkich korytarzy na obu poziomach.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl