Inne wydarzenia:

Wyróżniony projekt w konkursie Pulpit Rock Church
Projekt: Dominik Paździor

WSTĘP

Historia architektury sakralnej od początków swego istnienia próbowała zdefiniować to, co poza słowami, poza materialną strukturą, poza naszą wyobraźnią.

„Ani oko nie widziało, ani ucho nie słyszało...” 1 Kor 2,9


ARCHITEKTURA ANTYMATERIALNA

“Gdzie nie ma niczego, wszystko jest możliwe,
gdzie jest architektura, nic więcej nie może się wydarzyć”

Rem Koolhaas. El Croquis N º 53. 1994


Preikestolen - Hyvlatonnå - Preacher's Pulpit – punkt, w którym niebo spotyka się z ziemią. W miejsu tak spektakularnym i nacechowanym emocjami niezywkłym wyzwaniem było zaprojektowanie tymczasowego Kościoła, który wtopiłby się harmonijnie w zastaną przestrzeń i jednocześnie stanowił nową jakość. Każda ingerencja formą w zastany krajobraz wywoływała dysonans. Nowa kubatura przywłaszczała sobie przestrzeń, tworzyła ramy i odgradzała od otocznia. Ograniczała odczucie niesamowitego widoku, słońca, wiatru, dźwięku, zapachu skał i fiordu - wszystkiego tego co stanowi o sile Preikestolen. Zdecydowałem się więc, żeby z pokorą i szacunkiem dla miejsca zaproponować inne rozwiązanie. Minimalistyczną konstrukcję, która wykorzystując potencjał miejsca, wzmocni siłę jego przekazu, oraz wzbogaci je o dodatkowe wartościi symbole, przy minimalnej ingerencji w piękno otaczającej przestrzeni.

ŚCIEŻKA ŚWIATŁA

"Wtedy Bóg rzekł: "Niechaj się stanie światłość!" I stała się światłość. " Rdz 1,3

Światło jako idea uniwersalna, multiwymiarowa, niematerialna i metafizyczna stanowi doskonałe dopełnienie duchowego miejsca, jakim jest Preikestolen. Niezwykle ważnym jest też motyw wędrówki - pielgrzymki, która ma swój początek w Preikestolhytta. Stanowi on narteks - przedsionek Kościoła, miejsce spotkań i wspólnoty. W nocy pielgrzymi wkraczają do nawy - szlaku prowadzącego na Preikestolen. Droga oznacza wysiłek, zmęczenie, ale także doświadczenie. Światło z ułożonego wzdłuż drogi światłowodu prowadzi i wskazuje im drogę. W końcu docierają na szczyt klifu - do ołtarza. Słup światła – promień świetlny, emitowany przez reflektor znajdujący się za podświetlonym stołem ołtarzowym, kieruje ich wzrok ku gwiazdom. Misterium kończy wschód słońca, który angażuje ich do pełni istnienia: ciała i duszy, woli i intelektu, pasji, emocji, zmysłów, pamięci i wyobraźni, zdolności do zadumy, zachwytu, trwogi i nadziei związanej z nastaniem nowego dnia.

TECHNICZNE I EKOLOGICZNE ASPEKTY PROJEKTU

Niewielkie, przenośne obiekty kubaturowe mieszczące zakrystię z dzwonnicą, oraz "suchą" toaletę, o lustrzanej, neutralnej dla otoczenia elewacji, wyposażone są w ogniwa fotowoltaiczne. Energia kumulowana za dnia może być wykorzystana w nocy przez instalacje świetlne: światłowód, reflektory i stół ołtarzowy. Dzięki temu Kościół jest zeroenergetyczny, łatwy w montażu i demontażu, oraz ekologiczny, zaś za dnia wtapia się harmonijnie w otoczenie.

Program funkcjonalny: narteks, nawa(3.8km), prezbiterium(10-620m2), zakrystia+dzwonnica(2.5m2), toaleta (2.5sqm).

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl