Inne wydarzenia:

Londyn nagradza zakopiańskich architektów
Projekt: Karpiel Steindel Architektura
Lokalizacja: Folwark w Chorowicach

Rewaloryzacja zabytkowego folwarku w Chorowicach projektu zakopiańskiego biura Karpiel Steindel Architektura nagrodzona w prestiżowym konkursie European Property Awards 2018 - 2019. Międzynarodowe jury doceniło starania o ocalenie Małopolskiego dziedzictwa, kultury i tożsamości regionu.


Dawid Hajok



International Property Awards to jedna z najważniejszych nagród branży nieruchomości. Blisko 70 osobowe jury pod przewodnictwem tzw. Izby Lordów od przeszło dekady nagradza inwestorów i architektów za najlepsze realizacje architektoniczne z całego świata. Europejska gala wręczenia nagród odbyła się 25 października w Royal Lancaster w Londynie. Wśród nagrodzonych projektów jest Folwark w Chorowicach zaprojektowany przez zakopiańskie biuro Karpiel Steindel Architektura.

- Już po raz drugi jesteśmy laureatami European Property Award. Tym razem jednak otrzymaliśmy najwyższą ocenę pięciu gwiazdek od jury i to za budynek o charakterze konserwatorskim, co już na wstępnie podnosi wymagania projektowe. Od przeszło dekady realizujemy współczesne obiekty o regionalnym zabarwieniu w Zakopanem i na Podhalu. Nagrodzony folwark znajduje się pod Krakowem i wpisany jest do rejestru zabytków, mimo to udało się nam dobudować do niego w pełni nowoczesną bryłę. Projekt zyskał uznanie w Londynie, gdzie świadomość wartości kulturowych w architekturze jest bardzo wysoka, a tego typu projekty są tam szczególnie cenione, co znalazło odzwierciedlenie w ocenie jury – podkreślają Jan Karpiel Bułecka junior i Marcin Steindel, autorzy projektu.

foto: Krystian Morawetz



Największym wyzwaniem projektowym – jak tłumaczą sami architekci - stało się wpisanie funkcji mieszkalnych do dwóch, wolnostojących budynków zabytkowej stajni z dobudową z lat 70-tych oraz ich połączenie w jedną strukturę. Z uwagi na konserwatorski charakter projektu zalecenia były jasne - projekt należy kształtować wyłącznie w oparciu o historyczną formę zabudowań.

Wyzwania dyktowane potrzebą funkcjonalnego kształtowania przestrzeni do życia dla wieloosobowej rodziny pociągnęły za sobą decyzje o zachowaniu dobudowy, niebędącej pierwotnie częścią zabytkowej zabudowy folwarcznej i przeobrażeniu jej w nowoczesne skrzydło zespołu. W ten sposób uzyskano ogromne przeszklenia otwierające salon na panoramę parku obsadzonego starodrzewem wraz z położonym w dole Krakowem. Rozwiązło to liczne problemy rozplanowania nowych funkcji wewnątrz zabytkowego obiektu oraz doświetlenia salonu mieszczącego się w budynku dawnej stajni. Nowym elementem zabudowy jest również dodany przez architektów łącznik scalający folwarczne zabudowania.

Formalnie czytelny pozostać miał jednak podział na to co zabytkowe z tym co współczesne. Nowe elementy oblicowano więc Cortenem, materiałem, którym architekci zaakcentowali współczesne erraty dopisane do historycznego założenia, jednocześnie dopasowując je kolorystycznie do ceramicznej dachówki.

Konsekwencja inwestorów oraz wierność architektów wobec doktryny konserwatorskiej honoruje dziś na wejściu biało-niebieska tabliczka z inskrypcją – zabytek chroniony prawem. Tym razem jednak stanowi ona również świadectwo walki o ocalenie cząstki Małopolskiego dziedzictwa, kultury i tożsamości regionu.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl