Projekty polskich architektów:

Budynek biurowo - usługowy z garażem podziemnym GAMMA Office
Projekt: APA MARKOWSKI Architekci Sp. z o.o. i PROJEKTOR Architekci – Bylka, Kossowski, Lewandowski, Zmorka s.c.
Lokalizacja: Wrocław
APA MARKOWSKI Architekci Sp. z o.o.
PROJEKTOR Architekci – Bylka, Kossowski, Lewandowski, Zmorka s.c.

Skład zespołu:
arch. Andrzej Markowski
arch. Rafał Zmorka
arch. Adam Brzostek
arch. Waldemar Nowicki

konstrukcja - TMJ Projekt
instalacje sanitarne i elektryczne - Wierzowiecki Group sp. z o.o.
inwestor - Office VD Sp. z o.o. Spółka komandytowo-akcyjna


http://www.apaarchitekci.com
http://www.projektor.waw.pl
Budynek biurowo - usługowy z garażem podziemnym GAMMA Office przy ul. Fabrycznej we Wrocławiu.

Teren inwestycji znajduje się we Wrocławiu w strefie przemysłowej pomiędzy śródmieściem a osiedlami „sypialnymi”. Miejscowy plan zakłada przekształcenie tego obszaru w dzielnicę biurowo-usługową.

Geometria działki zbliżona jest do trójkąta. Jeden z boków sąsiaduje z istniejącą zabudową, przy drugim przebiega linia kolejowa. Trzeci bok, stanowiący front i strefę wjazdową przylega do ul. Fabrycznej. Tuż za ulicą znajduje się skwer z pętlą tramwajową a za nim ul. Strzegomska przeprojektowywana na trasę szybkiego ruchu. Przestrzeń skweru zapewnia dobrą ekspozycję budynku. Obiekt będzie stanowił jedną z wizytówek architektonicznych na trasie wjazdowej do miasta.
Budynek, który zaprojektowano jako biurowy z towarzyszącymi usługami, posiada 7 kondygnacji naziemnych i 4 podziemne. W części podziemnej zaprojektowano wielopoziomowy parking. Powierzchnia całkowita naziemna wynosi ok. 15 000 m², podziemna ok. 10 000 m².

Bryła budynku składa się z trzech, schodzących do środka „skrzydeł”, tworzących charakterystyczne „śmigło”. W trakcie prac koncepcyjnych analizowano najwłaściwszy model zabudowy na trudnej geometrycznie działce. Istotna była optymalna i dobrze doświetlona szerokość traktów biurowych, wydajność użytkowa powierzchni, elastyczność w aranżowaniu i wydzielaniu najmowanych stref biurowych. Odpowiednią intensywność zabudowy dawały dwa modele. Pierwszy klasyczny z zabudową traktów po obwodzie działki i patiem w środku. Generował dużą ilość powierzchni biurowych ze słabym doświetleniem naturalnym. Wymagał również obszernej i rozproszonej komunikacji wewnętrznej.

Docelowy model powstał w wyniku antytezy. Wewnętrzne patio zostało rozdzielone na trzy wnęki zewnętrzne rozcinające każdy z boków bryły. W ten sposób budynek zyskał charakter otwarty a wnęki doprowadzają światło do większości biur. W porównaniu z pierwszym modelem uzyskano również mniejszą powierzchnię elewacji potrzebną do „opakowania” tej samej powierzchni. Układ pozwolił na centralne umieszczenie jednego pionu komunikacyjnego co znacznie zwiększyło wydajność komunikacji wewnętrznej obniżając jej powierzchnię. W przeciwieństwie do wielu typowych rozwiązań biurowych pozwolił również na zachowanie otwartych i doświetlonych naturalnie holi wewnętrznych na poszczególnych kondygnacjach. Centralna komunikacja zapewnia dużą elastyczność dzielenia powierzchni biurowych na moduły najmu.

Zaokrąglony kształt zabudowy wynika z dalszej analizy. Daje mniejszą powierzchnię elewacji w stosunku do geometrii kanciastej. Ma to istotny wpływ na koszty realizacji i eksploatacji. Zapewnia również lepsze warunki dla aranżacji biur. Można ją realizować jako „open-space” lub klasycznie jako pomieszczenia biurowe.
Ze względu na wysokie wymagania miejscowego planu zagospodarowania względem zapewnienia odpowiedniej ilości miejsc parkingowych ważnym elementem obiektu jest parking podziemny. Dla zwiększenia jego wydajności oraz komfortu użytkowania zaprojektowano spiralnie schodzący w dół układ łagodnie pochyłych stropów.

W budynku do pracy biurowej istotne jest zapewnienie komfortowych warunków doświetlenia oraz dobrze działającej ergonomii budynku, w zimie małych strat ciepła w lecie ochrony przed przegrzewaniem. Rozwiązania mają bezpośredni wpływ na koszty eksploatacji. Elewacja złożona jest z typowej fasady z modułami okiennymi oraz pełnymi zawierającymi konstrukcję lub instalacje. Okna na pełną wysokość pomieszczeń pozwalają głęboko penetrować światłu trakt biurowy. Całość elewacji obiegają wokół balkony techniczne zapewniające bardzo dobre zacienianie w okresach letnich. Rozłożony na nich „las” z rurek spełnia rolę rozpraszacza promieni słonecznych i wzmacnia ochronę budynku przed nagrzewaniem oraz ostrym światłem.

Surowa estetyka, beton, stal i szkło wpisują się w przemysłowy nastrój miejsca, z którym sąsiaduje dawna fabryka Pafawag.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl