Projekty polskich architektów:

Drewniany dom w Sękocinie
Projekt: Plus48 / Grupa Projektowa
Lokalizacja: Sękocin, Warszawa
Dom z opału // Sękocin // Polska

plus48 grupa projektowa

mgr inż Agata Filipek
mgr inż Kamil Miklaszewski
mgr inż Karol Szparkowski


http://www.plus48.com.pl

1. Lokalizacja budynku na działce

Działka, na której zlokalizowany jest projekt jest działką leśną. Dodatkową wartość lokalizacji stanowi wiek i jakość drzewostanu. Droga dojazdowa zlokalizowana jest od strony północnej. Tak więc poza walorami przyrodniczymi działka posiada dogodne ułożenie wobec stron świata.
Projektowany budynek zlokalizowano w przybliżeniu w 1/3 głębokości działki od drogi dojazdowej. Pozwala to uzyskać obszerną część ogrodu prywatnego położonego po południowej stronie budynku przy jednoczesnym zachowaniu leśnego charakteru działki – zabudowa nie jest widoczna w bezpośredniej bliskości drogi.

Wejście piesze i wjazd zachowały formę leśnych dróg i ścieżek – dojazd / dojście do budynku nie jest poprowadzone po linii prostej. Załamania drogi dojazdowej i ścieżki pozwoliły optycznie wydłużyć odległość budynku od granicy działki i jednocześnie dały możliwość zminimalizowania koniecznych wycinek.
2. Forma projektu

Forma projektowanego budynku odwołuje się do architektury okresu modernizmu. Bryła budynku jest prosta, posiada duże przeszklenia. Układ rzutu pozwolił na zminimalizowanie wycinek, pozwalając na zachowanie najcenniejszych drzew. Architekturę domu stanowi elewacja wykonana z łupanych pni sosnowych. Stanowi ona barierę oddzielającą obiekt od frontowego ogrodu – lasu. Po wejściu do wnętrza budynku otwiera się przed widzem szeroki widok na dalszą część lasu. Od strony ogrodu prywatnego budynek jest całkowicie otwarty poprzez zastosowanie szerokich przeszkleń.

Parter budynku zajmuje część dzienna składająca się z otwartego poprzez dwie kondygnacje salonu, kuchni i położonej w wysuniętym na południe przeszklonym skrzydle jadalni. Dodatkowo na parterze zlokalizowano pokój gościnny, mały węzeł sanitarny i pomieszczenie mogące służyć za dodatkowe mieszkanie.

Piętro zajmuje część sypialna z sypialnią i łazienką właścicieli, pokojami i łazienką dziecięcą oraz gabinetem.
Budynek jest podpiwniczony, w piwnicy zlokalizowano garaż i część techniczną. Dodatkowo sauna i mała siłownia. Przestrzeń pod salonem wykorzystano na duże pomieszczenie rekreacyjne ze stołem bilardowym. Jest ono oświetlone przez szerokie okno od strony zagłębionego poniżej poziomu terenu patio. Patio stanowi letnie przedłużenie części rekreacyjnej.

Od strony południowej budynek otoczony jest zespołem tarasów zaprojektowanych jako letnie odpowiedniki poszczególnych pokojów parteru.
3. Materiały

Budynek zaprojektowano jako murowany.
Ściany konstrukcyjne wykonane z pustaków ceramicznych typu Porotherm, monolityczne lub warstwowe przy zastosowaniu systemu niespełniającego warunków izolacyjności termicznej,
Ściany fundamentowe betonowe, murowane z bloczków,
Ściany działowe murowane, pustaki ceramiczne lub cegła dziurawka.
Stropy prefabrykowane, gęstożebrowe.
Dach – dach płaski, stropodach niewentylowany, na niższej części budynku rozważany dach zielony,
Wykończenie wewnętrzne ścian – tynk cementowo-wapienny biały, również beton architektoniczny
Wykończenie zewnętrzne – tynk cementowo-wapienny biały, panele z łupanych pni sosnowych
Stolarka okienna i drzwiowa drewniana.
4. Podstawowe parametry techniczne budynku

Powierzchnia zabudowy – ok 180 m2
Powierzchnia całkowita – ok. 540 m2
Powierzchnia użytkowa – ok 440 m2
Kubatura – ok 1500 m3
Wysokość do krawędzi attyki – 8 m
Liczba stanowisk postojowych – 2
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl