Projekty polskich architektów:

Muzeum Guggenheima
Projekt: toprojekt
Lokalizacja: Helsinki, Finlandia
Muzeum Guggenheim
Lokalizacja projektu: Helsinki, Finlandia

Biuro: toprojekt

Zespół projektowy:
Marek Wawrzyniak,
Karol Wawrzyniak,
Anna Wawrzyniak,
Wanda Walasik,

studenci:
Maja Materzok,
Jakub Kłosok,


http://toprojekt.com/


Powierzchnia: 3920 m2

Rok: 2014
Inwestor: The Solomon R. Guggenheim Foundation

Fiński krajobraz, w którym woda i ląd pozostają w swoistej równowadze stanowiąc dla siebie wzajemnie tło i formę zasadniczą był inspiracją dla A. Alto i wielu innych twórców. Podobnie jest w prezentowanym projekcie.

Wyjątkowa przestrzeń wystawiennicza wspomagana jest przez przestrzeń w pełni publiczną umożliwiającą realizacje różnych form aktywności w trudnym fińskim klimacie. Budynek jest kompozycją funkcjonalnych wyspy przykrytych dachem pełniącym rolę publicznego ogrodu. Ogród jest otoczony przeźroczystym „skinem” i przesłonięty przeświecającą strukturą. Granica między przestrzenią publiczną, a przestrzenią muzeum zostaje zatarta przez liczne otwory w powierzchni ogrodu. Pofałdowana i przejrzysta skóra budynku zaciera granicę pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem. Ogród może być wykorzystany jako strefa ekspozycji na wolnym powietrzu oraz miejsce spotkań. Artyści mogą tu pracować w obecności publiczności, a mieszkańcy podczas spaceru czy uprawiania joggingu mimowolnie pozostawać będą w kontakcie ze sztuką.

W projekcie wytworzono trzy strefy komfortu cieplnego: 1. sala wystawowa oraz pozostałe wyspy funkcjonalne – miejsca o najwyższym komforcie, 2. hol główny z strefą komunikacji, 3. dach-ogród chroniący funkcje muzealne oraz ponownie wykorzystujący powstałą energię cieplną. Poprzez te zabiegi warunki klimatyczne zostają znacząco złagodzone w stosunku do warunków panujących na zewnątrz. Ponadto dodatkowe oświetlenie przedłuży sezon wegetacyjny roślin i stworzy iluzję światła słonecznego tak bardzo pożądanego w tej strefie klimatycznej.

Połączenie rozwiązań energetycznych i funkcjonalnych z inspirowaną lokalnym krajobrazem formą ma być próbą stworzenia nowej typologii obiektu architektonicznego.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl