Projekty polskich architektów:

I Nagroda w konkursie na rozbudowę i przebudowę budynku wielorodzinnego przy al. Jana Pawła II 34 w Warszawie
Projekt: STOPROCENT Architekci
Lokalizacja: Warszawa
STOPROCENT Architekci

zespół projektowy:
arch. Przemysław Kaczkowski
arch .Magdalena Morelewska
arch .Iwona Pawłowska
arch. Krzysztof Melon-Mika
stud. Magdalena Koczewska


http://www.stoprocentarchitekci.pl/



KONCEPCJA BUDYNKU


Śródmiejski charakter działki miał zasadniczy wpływ na formę i estetykę budynku. Projektanci uznali, że w takiej lokalizacji budynek powinien zajmować maksymalną część terenu dopuszczalną po zrobieniu analizy zacieniania i przesłaniania. Niepogorszenie przepisowych warunków nasłonecznienia w budynkach sąsiednich oraz dopasowanie do skali otoczenia stało się punktem wyjścia dla bryły projektowanego obiektu.

Budynek od strony ulicy Jana Pawła pozostaje 9 kondygnacyjny, z czego dwie najwyższe kondygnacje mają mniejszą powierzchnię niż niższe. Projekt zakłada powiększenie powierzchni kondygnacji istniejącego budynku zarówno w kierunku północnym i wschodnim. Od strony podwórka obiekt w optymalny sposób wykorzystuje kszałt działki, w części działki nad istniejącm wjazdem do garażu podziemnego ustawiając sie w ostrej granicy terenu. Ta część budynku jest w większości 5 kondygnacyjna (parter + 4 piętra), trzyma skalę budynków w podwórzu. Od strony południowej zaprojektowano podwyższenie budynku o dwie kondygnacje uatrakcyjniające bryłę i zwiększające powierzchnię mieszkalną.

Zachowano możliwość przejazdu przez działkę w środkowej części obiektu. W ten sposób powstałe zadaszenie wykorzystano dla zlokalizowania wejść do części mieszkalnej budynku i dwóch miejsc postojowych dla dostaw. Wejścia na obie klatki schodowe są naprzeciwko siebie, oznakowane w analogiczny sposób, uczytelniając w ten sposób komunikację wokół budynku.

Budynek pod względem estetycznym ma dwie skale i dwa oblicza – miejskie i kameralne. Od strony ulicy, wpisując się w skalę i charakter narzucony przez socrealistyczne otoczenie, zaprojektowano wysoki budynek o prostej, klasycyzującej fasadzie z piaskowca i blachy, przełamanej wprowadzeniem delikatnych skosów pozwalających lepiej doświetlić pomieszczenia południowym światłem. Od strony podwórka budynek jest w większości 4 piętrowy, fasada ma charakter bardziej horyzontalny, jest tynkowana, miejscami wzbogacona elementami z włóknocementu, rozrzeźbiona przez liczne loggie.

Wszystkie okna zaprojektowano jako portfenetry. Poza mieszkaniami wychodzącymi bezpośrednio na ul. Jana Pawła wszystkie mieszkania mają loggię lub balkon.

UKŁAD FUNKCJONALNY

Zgodnie z założeniami konkursu zaprojektowano budynek mieszkalny z powierzchnią usługową w parterze budynku wysokiego, dostępną od ul. Jana Pawła.

Podział konstrukcyjny budynku na część wysoką (wykorzystującą istniejącą konstrukcję) i średniowysoką, nowoprojektowaną pokrywa się z podziałem funkcjonalnym budynku.

Część wysoka jest obsługiwana przez jedną klatkę schodową z windą. W części średniowysokiej, ze względu na długość korytarza, zostały zaprojektowane dwie zamknięte przedsionkami klatki schodowe. Przy jednej z nich znajduje się winda. Do obu klatek wchodzi się pośrodku budynku, w podcieniu, przy przejeździe, poprzez reprezentacyjne hole wejściowe z portiernią.

Łącznie zaprojektowano 97 mieszkań, w tym 38 1- pokojowych (40,5%), 49 2- pokojowych (49,5%) i 10 3- pokojowych (10%).

Część średniowysoka ma podniesiony parter względem terenu o 1m, dzięki czemu mieszkania na parterze zachowują więcej prywatności, a pierwszy poziom parkingu podziemnego jest zagłębiony o 1,5m względem terenu. Skraca to rampę i pozwala zaprojektować więcej miejsc parkingowych. Parking zaprojektowano na 3 poziomach, na których łącznie mieści się 71 miejsc. 3 miejsca zaprojektowano na poziomie terenu, dwa w podcieniu, przeznaczone dla dostaw, jedno miejsce dla osób niepełnosprawnych tuż przy wejściach do budynku.

MATERIAŁY WYKOŃCZENIOWE

Fasada zachodnia, od ulicy Jana Pawła II została zaprojektowana z piaskowca, glify okienne z blachy powlekanej w kolorze grafitowym. Portfenetry zostały zabezpieczone z zewnątrz szklanymi barierkami.

Pozostałe fasady zaprojektowano jako tynkowane w kolorze piaskowca, stolarka w kolorze antracytowym. Wnęki loggi wykończono profilowanymi płytami z włóknocementu.

Lokal usługowy zaprojektowano jako przeszklony z podkreśleniem słupów konstrukcyjnych.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl