Projekty polskich architektów:

Marina III - Zabudowa mieszkaniowa na Wyspie Pomorskiej
Projekt: Major Architekci
Lokalizacja: Wrocław
Marina III - zabudowa mieszkaniowa na Wyspie Pomorskiej

autor: Major Architekci

lokalizacja: Wrocław
powierzchnia: 5 500 m2
inwestor: Topacz Investment sp. z o.o.
data: 2014

http://www.majorarchitekci.pl/



Projektowany apartamentowiec zlokalizowany jest w niezwykle atrakcyjnym miejscu w centrum Wrocławia. Działka jest niewielką wyspą zlokalizowaną między korytem Odry a Śluzą Mieszczańską. Szerokość wyspy wynosi w najszerszym miejscu zaledwie 28 m i maleje do zera, co powoduje, że wszystkie funkcje na całej długości projektowanego budynku mają bezpośredni kontakt z wodą.

O wyjątkowości tej lokalizacji stanowi również sąsiedztwo wybudowanych w ostatnich latach budynków mieszkalnych wraz z mariną rzeczną, a przede wszystkim historycznego gmachu Uniwersytetu Wrocławskiego. Nie można też pominąć równie starego sąsiada, jakim jest 200-letni dąb rosnący na działce. Wszystkie powyższe uwarunkowania pozwoliły wykreować reprezentacyjny hol i mieszkania z bardzo atrakcyjną panoramą.

Całość założenia składa się z dwóch obiektów stanowiących swego rodzaju przeciwwagę do sąsiednich, dość ciężkich brył, z którymi tworzy spójny układ urbanistyczny wzdłuż ul. Księcia Witolda i Śluzy Mieszczańskiej. Rozbicie budynku na dwie części kreuje też ciekawy kadr urbanistyczny, obejmujący wieżę matematyczną Uniwersytetu Wrocławskiego. Taka kompozycja urbanistyczna jest jednym z pierwotnych założeń projektu, wypracowanym przez pracownię Tamizo w zwycięskiej pracy konkursowej na koncepcję zagospodarowania tego terenu.

Bryła budynków jest ściśle powiązana z kształtem wyspy, co wpłynęło na jej charakterystyczny rzut. Obiekt posiada dwie podziemne kondygnacje parkingowe, w rzeczywistości znajdujące się już poniżej poziomu wody, co było szczególnym wyzwaniem projektowym. W części nadziemnej oba obiekty zawierają funkcję usługową oraz mieszkaniową. Partery zajmować będą lokale gastronomiczne, których dodatkowym atutem poza widokiem jest przylegający do nich taras, nadwieszony nad lustrem wody. Na wyższych piętrach znajdują się apartamenty/mieszkania o wysokim standardzie. Charakterystyczną cechą układu funkcjonalnego większego budynku jest rzut oparty na literze V. Pozwolił on na wykreowanie przestronnego, reprezentacyjnego holu wejściowego z widokiem na stary dąb.

Wszystkie ściany zewnętrzne budynku zaprojektowane są w formie fasady szklanej, na którą nałożona jest struktura kraty betonowej w kolorze czarnym. Jej zadaniem jest dodanie wizualnego ciężaru mocno przeszklonym obiektom, a przez to nadanie im bardziej miejskiego i eleganckiego charakteru. Ponadto zewnętrzna krata pełni funkcję konstrukcyjną, pozwalając na znaczne nadwieszenie budynku nad wodą. Fasada została uzupełniona o żaluzje, które zsuwane w zależności od potrzeb użytkowników dodają do uporządkowanej struktury element przypadkowości, odzwierciedlając na elewacji rytm życia mieszkańców.

Mające powstać budynki są przykładem architektury zrodzonej z lokalizacji, której potencjał i wyjątkowość przeważyły nad konstrukcyjnymi wyzwaniami.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl