Projekty polskich architektów:

Jeddah Masterplan Residential Towers
Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Jeddah, Arabia Saudyjska

Jeddah Masterplan Residential Towers

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś

Skład zespołu:
Bogusław Barnaś
Mateusz Binkowski
Natalia Bryzek
Clement Godry
Maria Caterina Bertano
Filippo Cossa Majno Di Capriglio
Anna Mędrala
Anna Hydzik
Anna Taczalska
David Hernandez Martin

współpraca: AIM Studio LTD

wizualizacje & grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś


http://www.bxbstudio.com/


Data: 2016

Powierzchnia działki: 83000m2
Powierzchnia użytkowa: 181360m2
Powierzchnia zabudowy: 32760m2
Powierzchnia apartamentowców: 141000m2 (14 100 m2 każda z wież)
Powierzchnia mieszkalna PUM: 99400m2 ((9 940 m2 każda z wież)
Powierzchnia komercyjna apartamentowców: 16600m2 (1 660 m2 każda z wież)
Powierzchnia centrum sportu: 7600m2
Powierzchnia pasażu handlowego: 24000m2 (12 000 m2powierzchni parteru + 12 000 m2powierzchni antresoli)
Powierzchnia supermarketu: 8760m2 (4 860 m2powierzchni parteru + 3 900 m2powierzchni antresoli)
Klient: Poufne

Jeddah (Dżudda) to 3,5 milionowe miasto położone w zachodniej części Arabii Saudyjskiej, nad Morzem Czerwonym. Obecnie przechodzi okres dynamicznego rozwoju, o czym świadczy realizacja wielu nowych założeń urbanistycznych, a także, między innymi, zlecona przez księcia Al-Waleed bin Talala budowa Kingdom Tower (znanego również jako Jeddah Tower), który mierząc 1 007 m ma być najwyższym budynkiem świata.

Zadaniem naszej pracowni było opracowanie masterplanu wraz ze wstępną koncepcją architektoniczną dla założenia urbanistycznego we wschodniej części miasta. Zaprojektowany kwartał pomieścił dziesięć 17-kondygnacyjnych budynków apartamentowych, centrum sportu, pasaż handlowy, oraz supermarket.

W projekcie staraliśmy się się nawiązać do kontekstu zarówno kulturowego, jak i urbanistycznego, w tym istniejącego układu komunikacyjnego, a także uwzględnić osie widokowe, oraz zapewnić właściwe warunki nasłonecznienia. Zaprojektowaliśmy ogólnodostępne ciągi piesze i prywatne, zielone trakty, skwery i zbiorniki wodne, zabudowę pierzejową wzdłuż głównych ulic, oraz budynki o charakterze punktowym w głębi. Stworzyliśmy w ten sposób fragment miasta o zróżnicowanych przestrzeniach publicznych, oraz zmiennej wysokości i kubaturze poszczególnych obiektów. Aby uwolnić parter miasta od ruchu kołowego na rzecz pieszego, pod całym obszarem zaprojektowane zostały przestrzenie parkingowe.

Ważnym założeniem i celem projektu było osiągnięcie porządku i ładu przestrzennego.

Budynek supermarketu zlokalizowaliśmy przy głównym węźle komunikacyjnym. Obiekty handlowe mieszczące uliczne butiki, sklepy i lokale usługowe tworzą dynamiczną, arkadową pierzeję wzdłuż głównej ulicy. Supermarket, wraz z ciągiem obiektów handlowych i usługowych tworzą naturalną barierę akustyczną dla prywatnej strefy mieszkalnej zlokalizowanej w drugiej linii zabudowy, w północnej części kwartału. Arkadowa forma wspólnego zadaszenia tych lokali, nawiązująca do tradycji arabskich, formuje atrakcyjną, dynamiczną pierzeję ulicy o przyjaznej, ludzkiej skali.

Pierzeja handlowa została zaakcentowana centralnie usytuowanym budynkiem centrum sportu. Posiada ono charakterystyczną, otwartą strukturę konstrukcyjną umożliwiającą dowolną, elastyczną aranżację przestrzeni. W południowej części centrum sportu, która jest przedłużeniem wspomnianej pierzei ulicy, również przewidziano dział handlowy, w centralnej natomiast obiekty sportowe - siłownię, saunę, basen, spa, kąpiele błotne, kawiarnię, wraz z holem wejściowym, natomiast strefa północna będzie otwarta. Tutaj zlokalizowaliśmy korty tenisowe oraz boisko do piłki nożnej.

Budynki mieszkalne - 17 kondygnacyjne apartamentowce zostały rozmieszczone w zielonej, wyciszonej przestrzeni kwartału. Także tutaj dwie pierwsze kondygnacje mieszczą powierzchnie komercyjne. Na pozostałych piętrach znajdują się apartamenty o zróżnicowanych metrażach. Część z nich posiada bezpośredni widok na Morze Czarne. Na najwyższych kondygnacjach zaprojektowaliśmy apartamenty dwupoziomowe.

Forma projektowanych wież mieszkalnych stanowi bezpośrednie odniesienie do regionalnego stylu Jeddah - Hijazi. Geometryczny ornament przesłon znajdujących się na elewacji, czerpie z tradycyjnych form wykuszy (rowshan, mashrabiya), zapewniających prywatność użytkownikowi oraz chroniących budynek przed działaniem promieni słonecznych. Dzięki rozrzeźbionej bryle budynku, zapewnione jest dodatkowe zacienienie pomieszczeń, co obniża temperaturę w ich wnętrzu. Przestrzeń wspólna znajdująca się w parterze została powiększona o zielony ogród, oraz podniesiona na wyższe kondygnacje, otwierając się na otoczenie miasta. Projektowane zielone, miedzykondygnacyjne ogrody wywodzą się z tradycyjnych tarasów dachowych – kharijas, powstałych ze względu na wysoką gęstość historycznej zabudowy.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl