Realizacje:

Muzeum Lotnictwa Polskiego
Projekt: Pysall.Ruge Architekten oraz Bartłomiej Kisielewski
Lokalizacja: Kraków

Foto. Wojciech Kryński copyright Bartłomiej Kisielewski




Otwarty 18 września 2010 nowy budynek Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie został nominowany do nagrody Miesa van der Rohe – najważniejszej europejskiej nagrody architektonicznej. Obiekt ten został niezależnie wskazany przez trzech europejskich ekspertów nagrody.
Nagroda Miesa van der Rohe ufundowana w 1987 r. Przez Komisję Europejską, Parlament Europejski oraz Fundację imienia Miesa van der Rohe w Barcelonie, przyznawana jest co dwa lata europejskim architektom za wybitne realizacje.

Nowy budynek Muzeum Lotnictwa w Krakowie w symboliczny i jednocześnie atrakcyjny sposób łączy w sobie niemal wszystkie typologiczne i ideowe cechy tego miejsca, a więc samą istotę latania, atmosferę i strukturę lotniska oraz fascynację historią techniki. Obiekt mieszczący w sobie recepcję, hale wystawową i pomieszczenia administracyjne, jako jeden z elementów architektonicznych został logicznie i naturalnie włączony w istniejący zespół hangarów i budynków służbowych. W nawiązaniu do starych hangarów wykonano nie tylko kwadratową płytę platformy, na której zakomponowano budynek, ale i ograniczono wysokość nowego obiektu. Jego forma jest z jednej strony kontynuacją, a z drugiej modyfikacją modułu podstawowego. Niczym wycięta i złożona kartka papieru, z której miał powstać samolot. Swym odlanym w betonie, a mimo to lekkim jak wiatrak kształtem, przypomina potężne trójkątne śmigło.

Przestrzenie wewnętrzne są obszerne i przeszklone, co pozwala im otwierać się na wszystkie strony świata. Na ulicę wychodzą okna recepcji, a na zachód, gdzie znajduje się park, okna biblioteki i pomieszczeń administracyjnych. Hala wystawowa komponuje się optycznie z powierzchnią niezabudowaną, umożliwiając ogląd dawnego lotniska i stojących tam maszyn. Stonowane barwy ścian i posadzki stanowią eleganckie tło dla prezentowanych zbiorów. Samoloty, znajdujące się w skrzydle północnym, zdają się być gotowe do startu, nie sprawiając wrażenia eksponatów. Dzięki otwartej i łagodnie ukształtowanej przestrzeni zwiedzający nie tylko od razu wie, co ma do zaoferowania muzeum, ale i bez problemu się po nim porusza, niezależnie od tego, czy zdecyduje się zajrzeć do przypominającego ogromny bak wnętrza kina, obejrzeć witryny, czy przejść do przestrzeni wystawowej, by podziwiać stojące tam samoloty.

Na pierwszym piętrze, przeszklonym od strony hali, znajduje się restauracja z barem oraz dostępna dla wszystkich biblioteka. Mieści się tu również sala wykładowa na 150 osób. Wyżej, na drugim piętrze, znajdują się biura i inne pomieszczenia administracyjne, z których dzięki przeszklonym ścianom widać z jednej strony park, a z drugiej przestrzeń wystawową. Niektóre pomieszczenia są tak oświetlone od zewnątrz, iż ma się wrażenie, jakby światło wpadało przez okienka w burcie samolotu. Nowe Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie z pewnością nie jest tradycyjnym „domem“. Jest obiektem, który swym kształtem subtelnie nawiązującym

Więcej o projekcie:

Wersja polska
http://ronet.pl/pliki/mlppl.pdf

Wersja angielska
http://ronet.pl/pliki/mlpen.pdf

Foto. Dariusz Rutkowski - Archiwum MLP




CHARAKTERYSTYCZNE DANE INWESTYCJI

Inwestor:
Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie

Inicjator inwestycji :
Samorząd Województwa Małopolskiego

Architekt / generalny projektant:
Pysall.Ruge Architekten oraz Bartłomiej Kisielewski – Berlin/Kraków

Autorzy:
Justus Pysall, Peter Ruge, Bartłomiej Kisielewski,

Współpraca autorska:
Katarzyna Ratajczak, Mateusz Rataj, Alicja Kępka-Guerrero

Konstrukcje i instalacje:
Arup International – Kraków

Architektura krajobrazu:
ST raum a – Berlin

Lokalizacja:
al. Jana Pawła II 39, 30-969 Kraków, Polska

Powierzchnia terenu : 6,19 hektara
Pow. użytkowa budynku : 3 378 m2
Powierzchnia calkowita : 4 504 m2
Kubatura : 23 250 m3

Koszt inwestycji : 47 mln. PLN netto, w tym:
Finansowanie:
12 mln. PLN - ze środków Województwa Małopolskiego
35 mln. PLN - z funduszy Unii Europejskiej

Międzynarodowy konkurs architektoniczny:
I nagroda, 2005 rok

Realizacja : 2008 – 2010 rok
Otwarcie : 18 września 2010 rok

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Wojciech Kryński copyright Bartłomiej Kisielewski

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten

Foto. Jakub Pierzchała, Marcin Przybyłko copyright Pysall Ruge Architekten





Realizację prezentuje 44 numer tygodnika architektonicznego "Bauwelt" z Muzeum Lotnictwa Polskiego na okładce.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, poczta@ronet.pl