Realizacje:

Dom jednorodzinny w Stróży k. Wrocławia
Zdjęcia: Macin Major
Projekt: Major Architekci
Lokalizacja: Stróża, k. Wrocławia

Zespół projektowy:

Architekt prowadzący: mgr inż. arch. Marcin Major

mgr inż. arch. Aleksandra Doniec
mgr inż. arch. Joanna Omylska
mgr inż. arch. Kamila Jacyniuk



http://www.majorarchitekci.pl/


Założenia Autorskie:

Dzięki poniemieckim budynkom inwentarskim, panoramy okolic wiejskich dolnego śląska wyglądają zupełnie niesamowicie. Niemalże archetypicznie proste, ceglane bryły z dwuspadowym dachem, stajni, stodół, magazynów i domów mieszkalnych, w każdym gospodarstwie ustawione analogicznie, dzięki podobnym proporcjom, spadkom dachów i kolorze tworzą kompozycje niepowtarzalne, harmonijnie wpisujące się w pagórkowaty krajobraz rolniczy. Taki kontekst zastany w Stróży był główną inspiracją do projektowania.

Dom został zaprojektowany dla czteroosobowej rodzinny, dla osób ceniących wygodę i przestrzeń, jak również kontakt z naturą i płynne przenikanie się wnętrza domu z ogrodem, dla tych, którzy lubią nowoczesne rozwiązania przy zachowaniu tradycyjnej formy domu.

Działka znajduje się w sąsiedztwie zabudowy zagrodowej. Istotna strefa widokowa od zachodu i północy została wykorzystana dzięki lokalizacjom przeszkleń salonu. Wjazd na posesję od wschodu pozwala oddzielić przestrzeń intymną ogrodu od pół publicznej frontu działki.

Dom nawiązuje formą do tradycyjnej zabudowy zagrodowej. Budynek składa się z dwóch brył scalonych za pomocą łącznika : jedna funkcjonalnie stanowi strefę wspólnego użytkowania, a druga strefę użytkowania indywidualnego. Ich wzajemne usytuowanie w planie tworzy literę V klarując tym samym trójkątny taras z otwarciem na ogród zapewniając intymność, a w okresie letnim przejmując także funkcję komunikacji między sypialniami a strefą dzienną. Wejście zlokalizowano w parterowym łączniku. Proste jasne przestrzenie stanowią tło dla dużych okien otwierających dom na ogród. Już z hallu rozpościera się przed nami widok na taras, którego drewniana posadzka płynnie przechodzi do wnętrza. Szczególne wrażenie robi wysoki salon z przeszkloną ścianą szczytową. W strefie wejściowej, kuchni i w pomieszczeniach mokrych zastosowano posadzkę żywiczną, natomiast w pokojach parkiet drewniany.

Dom zaprojektowano w technologii tradycyjnej. Ściany z pustaków ceramicznych. Stropy gęstożebrowe. Więźba dachowa drewniana. Nad łącznikiem stropodach pełny na płycie żelbetowej. Pokrycie dachu dachówką ceramiczną. Wykończenie elewacji dwóch głównych brył na zasadzie kontrastu - jedna tynkiem malowanym na biało, druga - cegłą klinkierową. Ściany łącznika oraz taras pokryte drewnem. Stolarka drewniana. Witryna w salonie na profilach aluminiowych.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl