Realizacje:

Klub Kultury Saska Kępa - Filia Centrum Promocji Kultury Dzielnicy Praga Południe w Warszawie
Projekt: biuro 87a architekci
Lokalizacja: Warszawa
Zespół projektowy:

biuro 87a architekci


arch. Małgorzata Adamowicz-Nowacka
arch. Marek Nowacki
arch. Sabina Curzytek -Rabenda


http://biuro87a.pl/


Inwestor: Miasto Stołeczne Warszawa, Urząd Dzielnicy Praga Południe.

Założenia Autorskie:

Hasło przewodnie „ wyjdź z domu i idź na spacer” które przyjęliśmy projektując budynek Klubu Kultury na Saskiej Kępie już na etapie konkursu architektonicznego w 2007 r nie uległo zmianie. Saska Kępa to wyjątkowa dzielnica Warszawy. Kojarzy się ze spokojem , malowniczością i komfortem życia. Nie chce się z niej wyjeżdżać do Centrum.

Przez te cztery lata trochę się jednak zmieniło w sąsiedztwie trójkątnej działki u zbiegu ul. Brukselskiej i Wersalskiej gdzie zaplanowano budowę Filii Centrum Promocji Kultury dzielnicy Praga Południe. Powstało rondo, została przebudowana ulica Francuska i Paryska. Przy ul. Brukselskiej wybudowano kilka apartamentowców w bardzo gęstej zabudowie......

Jednak urok starych uliczek i modernistycznych wilii pozostał i stanowi wspaniały walor tego miejsca. Projektowany budynek Klubu Kultury ma bardzo eksponowane położenie. Znajduje się na zakończeniu ulicy Francuskiej, Paryskiej u zbiegu ulic Brukselskiej i Wersalskiej. Idąc czy jadąc Francuską od Ronda Waszyngtona budynek zmienia się w perspektywie, od białego punktu na zamknięciu ulic, przez zdecydowaną bryłę z widocznym tarasem na dachu, do całkowicie przeszklonej elewacji parteru oglądanej z bliska, przez którą dokładnie widać wnętrze budynku.

Obiekt wybudowany na trójkątnej wyspie między ulicami ma stanowić znak rozpoznawczy w tkance miasta i dzielnicy, a jego zadaniem jest uczestniczenie w życiu mieszkańców. Służyć ma temu całkowite przeszklenie parteru gdzie znajduje się galeria sztuki i kawiarnia. Wieczorem oświetlony obiekt zaprasza przechodniów do wejścia i zaangażowania w jego działania kulturalne.

Oryginalność modernistycznych wilii w okolicznych uliczkach była dość onieśmielająca przy projektowaniu Klubu Kultury. Nie staraliśmy się jednak powtarzać doskonałych wzorów, próbowaliśmy tak usytuować i wkomponować bryłę w tą trudną lokalizację, aby dobrze współgrała z otoczeniem i była jak najbardziej wykorzystana przez użytkowników. Ważnym elementem w architekturze tego budynku jest ukształtowanie dachu, który spełnia rolę tarasu . Roztacza się z niego miejski widok na perspektywę ulicy Francuskiej, a taras jest rodzajem ogrodu, skweru podniesionego na wys. ok. 7m nad ziemią.

Na pow. ok. 1600 m2 w budynku rozplanowano funkcje zadane przez Inwestora. Parter stanowi maksymalnie otwarta przestrzeń przeznaczona na galerię sztuki , kawiarnię i salę taneczną. Organizacja i podział przestrzeni odbywać się może za pomocą ruchomych składanych ścianek. Na piętrze znajduje się sala widowiskowo- koncertowa na 135 miejsc. Przy sali zaprojektowano niewielkie garderoby dla artystów, oraz zaplecze magazynowe sceny. Na tym poziomie znajduje się także sala do zajęć plastycznych i biuro kierownictwa obiektu.

Podstawowym założeniem projektowym była prostota i klarowność w rozwiązaniach funkcjonalnych jak i materiałowych. Pokrycie górnej części elewacji stanowią białe aluminiowe panele. Taras na dachu wyłożony jest drewnem. Fragmenty elewacji na parterze, oraz słupy obłożono brzozową sklejką. Ściany parteru to fasada szklana, na obłości elewacji z giętego szkła.

Wnętrza utrzymane są w kolorystyce szaro, białej z elementami drewnianymi z pozostawionymi żelbetowymi sufitami. Posadzki jednolicie pokrywa szara żywica epoksydowa. Wyposażenie halli stanowią kanapy zaprojektowane jako różnokolorowe ciągi.

Sala widowiskowa dostosowana jest technologicznie do projekcji kinowych jak i małych przedstawień teatralnych. Sala pokryta jest jednospadowym dachem- tarasem o nachyleniu zgodnym ze wznoszącymi się rzędami foteli. Na taras można wejść z poziomu drugiego piętra, lub rampą zewnętrzną wzdłuż elewacji budynku. Stalowa rampa okalająca część budynku jest jego ważnym elementem . Niekonwencjonalne wejście na dach ma dodatkowo uwypuklić wagę tarasu w obiekcie, zachęcić mieszkańców i gości do odwiedzanie tego miejsca, jak i pobudzić wyobraźnię użytkowników w proponowaniu różnych aktywności pod hasłem „wyjdź z domu” i przyjdź do nas.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl