Realizacje:

Biuro Obsługi Klienta - Wodociągi Oświęcim
Projekt: SUSUŁ & STRAMA ARCHITEKCI s.c.
Lokalizacja: Oświęcim

Biuro Obsługi Klienta - Wodociągi Oświęcim

Lokalizacja obiektu
: Oświęcim, ul. Ostatni Etap

Projektant:

SUSUŁ & STRAMA ARCHITEKCI s.c.0

Zespół projektowy:


mgr inż. arch. Krzysztof Strama
mgr inż. arch. Marcin Susuł


http://www.s2architekci.pl/


Inwestor: Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Oświęcimiu

Realizacja: 2011-2012

Idea
Forma budynku biura obsługi klienta zrealizowanego dla Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. w Oświęcimiu powstała jako wynikowa kierunków kształtu działki, istniejącej zabudowy, oraz dróg. Zadaniem nowo powstałego obiektu jest przeniesienie ruchu klientów zakładu poza obiekty związane z uzdatnianiem i dystrybucją wody przy jednoczesnym zachowaniu komunikacji wewnętrznej dla pracowników.

Lokalizacja inwestycji/sąsiedztwo
Budynek zlokalizowany jest w narożniku kompleksu oświęcimskich wodociągów, przy drodze o charakterze lokalnej drogi dojazdowej. Jest to jeden ze skrajnie zlokalizowanych obiektów na przedpolu miejskim z bardzo ładną ekspozycją. Działka nie była objęta Miejscowym Planem Zagospodarowania Przestrzennego.

Projekt zagospodarowania terenu/rzuty obiektu
Jak już wcześniej pisaliśmy, zagospodarowanie, a właściwie w tym przypadku lokalizacja budynku miała ogromny wpływ na jego formę. Analiza, ważnych z punktu widzenia przestrzeni, kierunków "wymodelowała" kształt i podstawowe założenia układu funkcjonalnego. Budynek w parterze, do którego dostajemy się z charakterystycznego podcienia, z założenia obsługuje ruch petentów i osób niepracujących w zakładzie. Mamy tutaj salę obsługi klienta, salę konferencyjną i rozmów prywatnych, kasę, oraz zespół sanitarny. Kondygnacja +1 to poziom przeznaczony dla pracowników biurowych, natomiast +2 to gabinety zarządu. Charakterystycznym elementem jest przewiązka łącząca nowy budynek z kompleksem obiektów istniejących. Forma jaką nadaliśmy temu elementowi ma decydujące znaczenie dla całości.

Wykończenia
Materiały wykończeniowe zewnętrzne utrzymane są w kolorystyce miedzi, która nierozerwalnie kojarzy się nam z wodą. Niestety ze względów finansowych, projektowana miedź musiała zostać zastąpiona okładziną z płyt HPL, materiałem odpornym na działanie czynników atmosferycznych. Pomimo tego, efekt końcowy robi bardzo pozytywne wrażenie. Tynk silikonowy w bardzo jasnym odcieniu podkreśla nowoczesną, nad wyraz zdecydowaną i określoną formę budynku. W naszym rozumieniu, o jakości architektury stanowi detal, dlatego zastosowaliśmy wiele prostych rozwiązano mających na celu poprawę odbioru poszczególnych płaszczyzn.

RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl