Realizacje:

Centrum rekreacyjno kulturalne Skansen przy Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu
Projekt: Consultor Architekci i AHOR Pracownia Anita Horowska
Lokalizacja: Sierpc
OBIEKT- CENTRUM KULTURALNO-REKREACYJNE PRZY MUZEUM WSI MAZOWIECKIEJ W SIERPCU

LOKALIZACJA- SIERPC

AUTORZY PROJEKTU -KONSORCJUM:

CONSULTOR SP. Z O.O.
(arch. Joanna Kapturczak, arch. Michał Kapturczak)
AHOR PRACOWNIA ANITA HOROWSKA (arch. Anita Horowska).


http://www.consultor.net.pl/

http://www.ahor.pl/

realizacja 2013 - 2015
IDEA

OGIEŃ . WODA . SACRUM


To trzy żywioły warunkujące życie człowieka. Od zawsze wpisane w naturalne, harmonijne przebywanie człowieka w naturze. To ideowy szkielet kompozycyjny projektowanego zespołu budynków, mającego być ukłonem w stronę natury, historii a także kultury ludowej.

Projektowane budynek składa się z trzech brył połączonych ze sobą zielonymi skarpami. Dzięki lokalizacji części funkcji pod zielonymi tarasami, pokrytymi trawą, zmniejszono optycznie widoczną kubaturę budynku i dostosowano ją do rytmu i układu sąsiednich, istniejących budynków. Cały układ delikatnie obrócono, aby zyskać domknięcie urbanistyczne, całego zespołu przestrzennego tej części skansenu.

Utworzony w ten sposób plac- FORUM ma być synonimem PODWÓRZA-DOMOSTWA i placu we wsi gdzie koncentruje się życie ludzi. Dziedziniec ma stać się miejscem integrującym przestrzeń, działania i wydarzenia plenerowe tej części skansenu.

Wszystkie trzy budynki zaprojektowano w identycznej formie wykorzystując na każdym z nich inny materiały wykończeniowy. Zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz zastosowano surowce użyte do budowy sąsiednich obiektów skansenu, takie jak : drewno, łupek kamienny i cegła.
BUDYNEK OGNIA - BUDYNEK Z ŁUPKA

Główny budynek projektowanego zespołu zakomponowano wokół dwóch MIEJSC OGNIA -kominków będących synonimem domowych piecy, ciepła i gościnności, koncentrujących przestrzeń i życie całego zespołu. Ten budynek to serce Centrum, wyróżniają go dwie szczytowe przeszklone elewacje, otwierające się zapraszająco na przybywających gości i otaczającą przestrzeń - las i naturę, która staje się w ten sposób silnym elementem projektu wnętrz-naturalną scenografią.

W tej części zespołu na parterze znajduje się hol główny, recepcja hotelowa i restauracja. Na piętrze wielofunkcyjne pomieszczenie dla 100 – 120 osób, z własnym foyer oraz możliwością podziału na dwie mniejsze sale szkoleniowe. W podziemiach zlokalizowano siłownię, bilard, tenis stołowy oraz kręgielnię z barem.
WODA – BUDYNEK DREWNIANY

Prosta ubrana w drewno forma budynku żyje swoim życiem. Wszystkie przeszklenia poprzesłaniane zostały drewnianymi okiennicami, które po zamknięciu licują z elewacją elewacją. Budynek jest więc jak żywy organizm- podlega ciągłej zmianie. Otwiera się w niekontrolowany sposób i domyka, o każdej porze dnia wygląda więc inaczej.

Ta część zespołu związana jest z wodą - źródłem życia. Zlokalizowano tutaj kompleks basenów (basen pływacki, rekreacyjny, brodzik, jaccuzi) oraz zespół saun. Woda oraz dwa główne elementy tworzące charakter tych przestrzeni – drewno i otaczający las, pozwalają na pełne wyciszenie i odnowę sił.

Na piętrach, w budynku drewnianym zlokalizowano 50 pokoi hotelowych, dla 150 osób. Pokoje doświetlono poprzez pełnej wysokości okna, które zostały dodatkowo wyposażone w okiennice. Na najwyższym, drugim piętrze zaprojektowano studia z antresolą, o atrakcyjnej dwupoziomowej przestrzeni, w których można wygodnie przyjąć czteroosobową rodzinę.
SAKRUM - BUDYNEK CEGLANY

Trzeci budynek to budynek sztuki, jego głównym elementem jest sala widowiskowa, pozwalająca na organizację koncertów, przedstawień teatralnych, dla maksymalnie 292 osób. Zgodnie z założeniami projektowymi, las miał stanowić tło dla wydarzeń na scenie, dlatego w tylnej ścianie sceny przewidziano otwór o wymiarach 9,7 x 5,2 m.

Otwór wypełniony został przeszkleniem, gdzie konstrukcję stanowią transparentne żebra szklane- nic nie przesłaniało widoku na przyległy las. W razie konieczności zaciemnienia sali otwór zamykany jest składana ścianą.

Wnętrza sali są spójne z ideą budynku i podobnie jak elewacje zostały wykonane z cegły. Autorskie rozwiązania techniczne, pozwoliły na uzyskanie bardzo dobrej akustyki wnętrza, bez konieczności stosowania dodatkowych ustrojów akustycznych.
RONET - Zbigniew Filipek Biuro: 32-020 Wieliczka, ul. Zacisze 16, NIP: 677-133-92-83,
Konto bankowe: BANK PEKAO SA 03 1240 1431 1111 0010 2980 4734, tel: 608 835 030,
e-mail: biuro.ronet@wp.pl, ronet@ronet.pl